Нове на форумі
Кредит Форум – Вихід з боргів та поради позичальникам
Ласкаво просимо на KreditForum — вихід з боргів та поради позичальникам

Ще не з нами? Приєднуйтесь до KreditForum — 💬 тут говорять про кредити, борги та колекторів відкрито й по суті. Дізнавайтесь, що робити з боргами — і не залишайтесь наодинці.

👉 Приєднуйтесь до спільноти просто зараз — це безкоштовно і займає менше хвилини!

Порада Чи можуть забрати квартиру за борги?

Корисні поради, перевірені дії у складних ситуаціях з кредиторами, реальні інструкції.

admin

Administrator
Команда форуму
Адмін
Модератор
Учасник
Дописи:
115
Реакції:
6
Бали:
38
Це питання часто звучить від людей, які мають прострочені кредити або борги перед МФО. Особливо коли починають надходити погрози від колекторів типу: “Відберемо житло!”
Чи дійсно можуть? Давайте розберемось чесно й без паніки.

🔍 1. Коли квартиру можуть забрати?​

Мова йде про виконавче провадження, що відкривається після рішення суду. Якщо ти не сплатив борг, і суд постановив стягнення — виконавець може описати та реалізувати твоє майно, включно з нерухомістю.

Але є нюанс — єдине житло, де ти реально живеш, не так легко забрати.

Згідно зі ст. 50 Житлового кодексу України,
📌 нельзя виселяти людину з єдиного житла без надання іншого.

🛡️ 2. Що точно не можуть зробити МФО​

МФО часто погрожують:

“Маєш борг — завтра залишишся без квартири!”

Але насправді:
  • МФО не можуть просто так відсудити квартиру.
  • Вони не мають прямих важелів — спочатку мають виграти суд, отримати виконавчий лист, пройти через державного виконавця.

‼️ Поки немає рішення суду — ніхто не забере житло. Це — маніпуляція.

📄 3. А якщо квартира в іпотеці?​

Оце вже інша справа. Якщо квартира була оформлена як застава по кредиту, банк або інша фінустанова може звернутися до суду для примусового стягнення.

🧾 У такому разі:
  • Суд зазвичай дозволяє продаж через виконавчу службу
  • Якщо боржник не сплачує — нерухомість продається через СЕТАМ (аукціон)
❗ Але навіть у цьому випадку — є процедура, терміни, права. І знову ж таки — ніхто не приїде без рішення суду.

📌 4. Як себе захистити?​

✅ Живеш у квартирі — зареєструй там місце проживання. Це важливий аргумент, щоб захистити її як єдине житло.
✅ Не ігноруй суди — приходь або надсилай відзив, проси реструктуризацію.
✅ Пиши заяву до виконавця про зняття арешту з житла, якщо воно єдине.
✅ Консультуйся з юристами або пиши на наш форум — розберемось разом!

Висновок:​

Забрати квартиру — реально, але тільки в крайньому випадку і тільки через суд. МФО лякають, бо це працює на страху. Твоя задача — бути обізнаним і діяти, а не тікати й мовчати. Знання = захист.

Так, вони лякати всі вміють, я взагалі не відповідав на їх дзвінки бо дзвонять по 2-3 рази кожен день, задовбують...

в мене навіть до сусідів дзвонили і говорили, що заберуть їхні квартири. деякі з сусідів погрожували мені, а 2 написали заяву. ніякі аргументи не поагали, щоб пояснити, що це все залякування.

в мене навіть до сусідів дзвонили і говорили, що заберуть їхні квартири. деякі з сусідів погрожували мені, а 2 написали заяву. ніякі аргументи не поагали, щоб пояснити, що це все залякування.
Нічого собі. Це зовсім "відбиті" колектори. А що за банк чи МФО?
Справа в тому, що вони не мають права цього робити, потрібно писати заяву в поліцію, фіксувати такі факти погроз ітд. Такі "колектори" мають відповідати по закону.

Нічого собі. Це зовсім "відбиті" колектори. А що за банк чи МФО?
Справа в тому, що вони не мають права цього робити, потрібно писати заяву в поліцію, фіксувати такі факти погроз ітд. Такі "колектори" мають відповідати по закону.
їх десятки... Але найбільш нахабні це Егроші, касакредит, євро гроші і качай гроші. Фіксувати не було можливості так , як звернення було до сусідів. і до суду звертатись не було бажання. Перетерпів і тепер все ок, немає проблем тільки виконавче провадження.

їх десятки... Але найбільш нахабні це Егроші, касакредит, євро гроші і качай гроші. Фіксувати не було можливості так , як звернення було до сусідів. і до суду звертатись не було бажання. Перетерпів і тепер все ок, немає проблем тільки виконавче провадження.
Не писали відзив в електронному суді? Суд задовільнив вимоги мфо?

до суду не дойшло. Прості погрози...
Коли мені починали погрожувати а попередьно просто автозвоником дзвонили по 30 разів не день з різних номерів, це була довга і цікава історія)
По перше я вийшов на свого колектора і:
  1. задовбав його по телефону (але важливо знайти саме його робочий прямий номер)
  2. задовбав його повідомленнями в вайбер
  3. задовбав саме мфо листами офіційними по пошті запитами всілякої інформації по моєму кредиту і справі
ВОни самі від мене заморились і продали далі в інше мфо, але саме ключове що після перепродажу ціна моєї справи в десятки разів зменшилась.
Так повторити 2-3 рази. І потмі вже торгуватись з останнім МФО наприклад на пів ціни суми займу або ще менше.

⚠️ Цей матеріал є особистим досвідом автора і не є юридичною порадою чи закликом до певних дій. Адміністрація сайту не несе відповідальності за використання цієї інформації читачами.

Зверху